Vem får kämpa för demokrati egentligen?

Om Nazister stoppar pandemin, kommer folk vilja ha tillbaka den då?

Över 10.000 människor samlades den 22/1 på sergels torg för att göra sin röst hörd.

Efter månader av ilska, upprördhet och krigande på sociala medier, så fick jag äntligen chansen att göra min röst hörd i Stockholm den 22/1.

Jag klev upp tidigt, knappt halvvägs utsövd och tog tåget till Stockholm med min kära vän Mattias.

Vi hade en enormt trevlig dag! Vi umgicks, demonstrerade och ”chit chattade” med likasinnade. Den gemenskapen, stämningen och de känslorna som befann sig på demonstrationen har jag aldrig någonsin upplevt.

Efter demonstrationen börjar media hetsa om att det fanns nazister på plats. Det stämmer, Nordiska Motståndsrörelsen fanns på plats med gissningsvis ett trettiotal demonstranter.

Innan jag går in på varför jag försvarar dem, så vill jag noga klargöra att jag tar aktivt avstånd ifrån all form av Nazism, kommunism, tyranni, förtryck och rasism. Dessa ideologier hör hemma i soptunnan. Men jag tror på människors lika rätt att enas, så här följer min åsikt.

Nordiska motståndsrörelsen var på plats för att, precis som vi, demonstrera mot vaccinpass. De hade banderoller med sig där det stod ”NEJ TILL VACCINPASS”.

De var lugna, fredliga och enligt polisen på plats gjordes inte ett enda ingripande. Trots att Nazister gick samman med vänsterpartister, liberaler och alla möjliga människor. Det säger mig att acceptansen för olika politiska åsikter är oviktigt, när man enas om något viktigt.

Om Nazister stoppar pandemin, kommer folk vilja ha tillbaka den då?

Jag hade varit beredd att till och med samtala med dessa, och se hur deras syn på allt det här är. Det kallas samtal, det kallas att vara nyfiken och vilja ta reda på saker.

Jag brukar kunna lyssna på podcasts där Nazister intervjuas, för att lära mig mer. Sen när blev nyfikenhet och vetgirighet något som ska förbjudas?

På demonstrationen fanns också kommunister. Jag såg de personligen.
Frågan jag ställer mig är att följande.
Hur kan media gå fullständigt djungel-george över ca 30 nazister, när det fanns fler kommunister? Ska vi likställa dessa ideologier så känner jag rent spontant att kommunismen är något vi bör ta ännu mer avstånd ifrån.

Frågan jag ställer mig är också medias proportioner. Man fokuserar stenhårt på dessa nazister, men glömmer att demonstrationen slog alla rekord i det här landet. Inga gripanden, förlängt tillstånd, inte ett enda bråk och för första gången någonsin stod folk oavsett politisk inriktning, ras, religion, kön och sexualitet enade för en enda sak. Avskaffandet av vaccinpassen.

På vägen hem träffade vi ett äldre par, vill minnas att de var ett tiotal år över pensionsåldern. Båda ovaccinerade, även för influensan, och hade som en liten hobby att besöka dessa demonstrationer. Jag kände omedelbart hopp för framtiden. Äldre brukar vara de som har svårast att söka information och ifrågasätta narrativet, men dessa två var helt med i verkligheten. Vi bytte under hela tågresan idéer, tankar och åsikter och jag kände att det var en riktigt grym avslutning på en annars toppen dag.

Varför är det här äldre paret fortfarande vid liv? Varför har inte vår dödliga pandemi tagit dem? Trots att de utsätter sig för smitta, inte vaccinerar sig, och inte bär munskydd? Hur kan de leva?

Jag vet hur, vet du?

Lämna en kommentar