Sluta bry er om djuren, Svensson!

Sluta var en djurvän på nyår, när du inte är det annars.

Äntligen är det här förbannade året över! Precis som förra året kommer vi stå där med våra glas och hoppas att 2022 blir ett bättre år, utan vaccinhets, onödiga restriktioner och en ökande inflation.

Kanske firar vi lite extra, vem vet? Ett extra glas bubbel, ett extra glas vin, eller kanske en fyrverkeripjäs?

Som alltid när nyår valkas börjar den eviga debatten om fyrverkeriernas rätt att säljas eller inte. Argumenten är samma oigenomtänkta argument som varje år blossar upp i sociala medier, nämligen djuren.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom varför det, tillsammans med skadeverkningar, är dåliga argument.

Att husdjur så som katter, hundar och även ladugårdsdjur som hästar samt kor lider, det är vetenskap och bör inte förnekas. Men vad hände med förebygganden?

Hundar och katter som är rädda för nyårsraketer är till största delen ägarens fel.
Vi börjar det första nyårsslaget med våran hundvalp, då ska vi sitta med den i knät och klappa den, ge den godis och skydda den mot den ondska som vi tycker fyrverkerier är.
Vad får hunden eller katten för signaler av detta? Det som låter är farligt, och jag borde vara rädd. Sen är det kört.

Vad gäller ladugårdsdjur förstår jag egentligen inte problemet. Ute på landet, långt ifrån storstadens liv, finns väl inga fyrverkeripjäser? Jag bodde cirka en mil ifrån stadens liv nyåret 2015-2016, och det var knäpptyst.

Hur skyddar man hästar och kor ifrån åskan, smällande bilar och höga ljud i ladugårdar? Varför är det inte ett problem, men några raketer i storstaden två timmar per år är?

Nästa fas i mitt skrivande är det som gör mig mest upprörd, nämligen hyckleriet bland så kallade ”djurvänner” runt nyår.

Var är ni resterande tid av året? Ena stunden sitter man och moraliserar över några raketer på nyårsafton, men i nästa släpper man ut sin katt som får mörda, plåga och sätta skräck i djurlivet.

Katten dödar en halv miljon smådjur i Sverige varje år, däribland fåglar, ormar, ödlor, sorkar, ekorrar, harpaltar, och andra djurungar som inte får se livet på sommaren.

Varför bryr ni er inte om detta?

Jag har själv två katter, som bor inomhus för jämnan. Det går ingen som helst nöd på innekatter, och argumentet att man skulle på något sätt plåga katten för den är inne, är ovetenskapligt och dumt.

Lek med din katt!

Mina två fluffbollar kommer lämnas ensamma på nyår. De är 13 år gamla och jag hoppas ju såklart att de fixar att vara ensamma på tolvslaget, då jag bor centralt.
Men oavsett resultat så kommer inte jag finnas där att gulla, påverka och ge katterna den respons på faran de vill ha.

Om en treåring är rädd för raketer, säger du då att raketerna är ofarliga och fina, eller kramar du om denna och säger att den borde vara rädd?

Vad hände med logik och enkel kunskap?

Sluta var en djurvän på nyår, när du inte är det annars.

Lämna en kommentar